Şoferii îşi distrug maşinile prin gropile din asfalt sau pe arterele pietruite, ori din pământ. Reţeaua de drumuri judeţene din Vâlcea este într-o stare deplorabilă, iar gerul şi zăpada le-a distrus şi mai rău.
„Zilnic fac naveta de la Dăeşti la Râmnicu Vâlcea, pe DJ 721. În urmă cu doi ani mi-am cumpărat maşină şi de două ori am schimbat piesele la ea din cauza gropilor din asfalt. Primarul ne tot promite că modernizează drumul, iar eu rămân cu cheltuielile la service auto. Ba o planetară, ba un cap de bară, ba un pivot. Toate trebuie plătite din banii mei. Aşa ceva numai la Dăeşti e", se plânge Constantin Petrescu, de 47 de ani, electrician. Reţeaua de drumuri a judeţului însumează peste 2.250 kilometri, din care naţionale peste 520, judeţene peste 960 şi comunale peste 760 kilometri. Drumurile judeţene se află în administrarea Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea. „Din cei 960 de kilometrii, 265 sunt pietruiţi şi din pământ şi alţi 400 care sunt asfaltaţi au durata de timp expirată. Drumurile sunt în stare precară din cauza lipsei fondurilor", a declarat Ion Câlea, preşedintele CJ Vâlcea.
Bani doar de plombări
Drumurile au ajuns în această stare şi din cauza calamităţilor, dar şi din lipsa fondurilor. Prin legea bugetului de stat şi din veniturile CJ se alocă anual bani pentru ele, dar fondurile sunt total insuficiente. „Din cauza crizei nici anul acesta nu ne gândim la modernizări şi asfaltări pe arterele judeţene pentru că nu sunt bani. Facem doar lucrări de întreţinere şi plombări ca şi anul trecut", a declarat Nicolae Vălimăreanu, directorul Regiei Autonome de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Vâlcea. În multe localităţi din judeţ nu există, în prezent asfalt. DJ 677 Mădulari - Cârlogani are 15 kilometri, e neasfaltat şi trece prin centrul comunei Şuşani.
„Ba o planetară, ba un cap de bară, ba un pivot. Toate trebuie plătite din banii m