CSSPP a decis în noiembrie să schimbe modalitatea de repartizare aleatorie pentru fondurile de pensii de pe Pilonul II
''Excluderea concurenţilor cu o cotă de piaţă mai mare de 20% este o restricţie suplimentară''
''Noul sistem de repartizare trebuie să aducă stimulente pentru ca jucătorii să lucreze eficient din punct de vedere al costurilor''
Eliminarea primilor doi jucători de pe Pilonul II de la distribuirea aleatorie nu reprezintă "o cerinţă strict necesară pentru buna desfăşurare a activităţii pe această piaţă şi pentru a proteja interesul consumatorului", consideră Consiliul Concurenţei. "Pentru a nu aduce atingere dispoziţiilor art. 9 din Legea concurenţei nr. 21/1996, intervenţia autorităţilor publice pe piaţă trebuie să se limiteze la ceea ce este strict necesar pentru buna desfăşurare a activităţii în cauză şi să se justifice în mod obiectiv", a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, citat de NewsIn.
Articolul 9 prevede, printre altele, interzicerea oricăror acţiuni ale organelor administraţiei publice centrale sau locale, care au ca obiect restrângerea, împiedicarea sau denaturarea concurenţei, cum ar fi stabilirea de condiţii discriminatorii pentru activitatea agenţilor economici.
"Eliminarea concurenţilor cu o cotă de piaţă mai mare de 20% de la algoritmul de loterie este o restricţie suplimentară în sarcina unora dintre fondurile de pensii, restricţie ce nu poate fi considerată ca o cerinţă strict necesară pentru buna desfăşurare a activităţii pe această piaţă şi pentru a proteja interesul consumatorului de a beneficia de o administrare cât mai eficientă a resurselor alocate", apreciază Consiliul Concurenţei.
"Considerăm că noul sistem de repartizare aleatorie trebuie să aducă stimulente pentru ca jucătorii din piaţă să lucreze eficient din punct de vedere al costurilor, să reducă pre