Şefii Consiliului Judeţean Botoşani au parafat o inginerie managerială care va prejudicia bugetul de stat cu zeci de milioane de euro. Edilii au votat la sfârşitul săptămânii trecute o hotărâre care prevede înfiinţarea unui nou operator judeţean pentru serviciile de furnizare a apei reci.
Astfel, Nova Apa Serv va prelua patrimoniul actualei Apa Serv, dar nu şi datoriile imense, de 15 milioane de euro. Finanţiştii consideră că „manevra“ este similară celor ale „băieţilor deştepţi“.
„Am îndoieli că se va găsi vreodată un vinovat“
„Eu, dacă aş fi director la Fisc, mi-aş face foarte mari probleme. Datoriile rămân pe o societate falimentară, iar activele sunt mutate pe un alt egent economic. În situaţia de faţă trebuie văzut dacă există culpă, dar am mari rezerve că la societatea de apă se va găsi vreodată un vinovat care să fie tras la răspundere“, a declarat Gheorghe Sorescu, directorul filialei Botoşani al Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.
Acesta crede că autorităţile vor veni cu o mulţime de explicaţii care să justifice înfiinţarea noii societăţi. „Datoriile trebuiau recuperate la timp pentru a se regăsi în veniturile bugetului de stat. Din motive populiste, electorale, nu s-a vrut recuperarea banilor, deşi Fiscul avea metode la îndemână“, mai spune Sorescu.
Operatorul de apă-canal are, de ani de zile, o situaţie financiară dezastruoasă, fiind societatea de stat cu cele mai mari datorii la buget din toată ţara. Dacă nu ar fi fost de utilitate publică, societatea ar fi trebuit de mult declarată falimentară pentru că datoriile depăşesc de peste şapte ori capitalul social, de două milioane de euro.
Botoşănenii vor fi afectaţi indirect de hotărârea Consiliului Judeţean pentru că vor trebui să acopere, din taxe şi impozite, „gaura“ creată în buget. Experţii