În Craiova sunt şapte bolnavi de tuberculoză pe kilometrul pătrat care pot răspândi maladia persoanelor din jur. Unii pacienţi înregistraţi cu această boală mor pentru că întrerup tratamentul.
Într-o ţară în care autorităţile medicale se luptă din greu cu pandemii controversate de gripă nouă, oamenii mor pe capete de tuberculoză. 75% dintre locuitorii României sunt infectaţi cu bacilul tuberculozei, susţin medicii specialişti, iar o parte dintre aceştia vor face boala, devenind, la rândul lor, focare de infecţie. Prin comparaţie, la nivel mondial, media celor infectaţi este de 30%.
Doljul, fruntaş la îmbolnăviri
Infectat nu înseamnă însă şi bolnav, susţin medicii specialişti. La majoritatea celor infectaţi microbul este prezent în stare latentă şi numai în anumite condiţii (la persoanele cu sistemul imunitar slăbit) se produce îmbolnăvirea.
Statisticile arată că sunt 101 bolnavi de tuberculoză la 100.000 de locuitori în România. Cele mai multe cazuri se înregistrează în Moldova şi partea de sud a ţării. În judeţul Dolj, incidenţa este peste media pe ţară, adică de 145 de cazuri la 100.000 de locuitori, iar în 2008 Doljul a fost pe locul întâi, cu 172 de cazuri la 100.000 de locuitori. În Craiova există o medie de şapte persoane contagioase pe kilometrul pătrat. Medicii specialişti susţin că lipsa educaţiei, sărăcia şi mizeria sunt factori care favorizează îmbolnăvirile. „Tuberculoza este boala sărăciei, pentru că afectează în primul rând oamenii care au un anumit nivel socio-economic“, susţine dr. Corneliu Miu, coordonatorul Programului Naţional de Combatere a Tuberculozei în judeţul Dolj.
Întreruperea tratamentului era să-l coste viaţa
Lipsa educaţiei este alt motiv pentru care tuberculoza este atât de greu de învins. Mulţi bolnavi încep tratamentul şi, în momentul în care se simt mai bine, nu-şi mai i