Din cauza unor formalităţi nefăcute la timp, fabrica ar putea plăti taxe vamale de zeci de mii de euro pentru operaţiuni derulate în 2006.
Avioane Craiova SA poartă de câţiva ani în justiţie un război cu Direcţia Regională de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Craiova, pentru că nu a întocmit un act de export al unor utilaje avute în custodie. Potrivit directorului DRAOV Craiova, Dan Mircea Matei, societatea trebuie să plătească taxe şi penalizări de circa o jumătate de miliard de lei vechi pentru că nu a întocmit un act la timp.
„Au avut utilaje din Franţa în administrare temporară, pentru unele contracte pe care le-au executat. Este vorba de scule, matriţe, dispozitive de măsură şi control. Operaţiunile au fost derulate în 2006, iar la expedierea utilajelor în Franţa (la Reims) trebuia făcută o declaraţie vamală de reexport. La 1 ianuarie 2007, România a intrat în UE şi ei au considerat că nu mai este nevoie să facă acea declaraţie de reexport. Totuşi, conform protocolului de preaderare, operaţiunile vamale făcute înainte de intrarea în UE trebuie înregistrate“, spune Dan Mircea Matei.
În prezent, cazul nu poate fi „clasat“ până când cineva nu plăteşte banii. „Ei nu pot face dovada că utilajele sunt în Franţa, dar nici în fabrică nu sunt. Noi i-am atenţionat la vremea respectivă că această hârtie trebuie făcută, însă ei nu au catadicsit să răspundă. Acum sunt buni de plată“, afirmă directorul DRAOV Craiova. Societatea are două soluţii: fie să impute banii celor vinovaţi, fie să suporte din buget acest costuri.
Nimeni nu este interesat să investească în fabrică
În condiţiile în care societatea abia mai are bani de salarii pentru cei 300 de angajaţi, iar furnizorii de utilităţi s-au transformat în creditori, soarta societăţii atârnă de un fir de păr. La aceasta se adaugă faptul că toţi cei 300 de angajaţi concediaţi anul