Cele doua companii energetice gigantice prin care se va restructura din temelii sistemul national de productie al energiei electrice au primit avizul favorabil al Guvernului la sfarsitul saptamanii trecute.
Proiectul promovat de actualul ministru al economiei Adrian Videanu pune la un loc companii strategice din segmentul energetic local cu afaceri cumulate de circa 3,5 miliarde de euro, fiind in opinia unor specialisti "ultimul tren" de salvare pe care sistemul energetic local il mai are.
Daca va fi pierdut, Romania are toate sansele sa treaca de la statutul de exportator net de energie la cel de importator pentru ca nu va avea bani sa-si sustina investitiile in proiecte noi de producere a electricitatii, spun unele voci din sectorul energetic. In acelasi timp insa, proiectul lui Videanu este controversat, existand si opinii potrivit carora cei doi giganti energetici nu vor face altceva decat sa duca fondurile din zona profitabila a energiei, cum este partea hidro sau nuclear, spre partea cu pierderi mari cum ar fi segmentul termo.
Hidroenergetica in loc de Energetica
Discutiile privind reorganizarea sistemului energetic prin infiintarea celor doua companii dureaza de mai bine de un an, proiectul fiind intarziat atat de ruperea coalitiei de guvernare, precum si de la alegerile prezidentiale din 2009.
Initial, autoritatile au anuntat ca cele doua companii vor fi gata pana la sfarsitul lui 2009, dar pana la urma noul termen de infiintare pentru Electra si Hidroenergetica este iunie 2010.
"Executivul a aprobat reorganizarea producatorilor de energie electrica si termica din subordinea Ministerului Economiei, prin infiintarea a doua companii energetice nationale, Electra si Hidroenergetica", a declarat premierul Emil Boc la finalul sedintei de guvern de vineri.
Anterior sedintei de guvern, compania devenita Hidroenergetica