„Mă numesc Angela şi am cancer“. Hăul se cască printr-un cuvânt, viaţa pare o frunză, întoarsă, sucită, aruncată ici, colo, omul-fragil, neputincios. Cauze necunoscute l-au adus aici. Fără să ştie, fără să vrea, fără să poată face ceva. „Era primăvară, lumina soarelui, înflorirea pomilor îmi stârneau entuziasmul şi bucuria vieţii. Dar aceea era o altfel de primăvară. Viaţa renăştea în jur, dar seva din trupul meu se scurgea parcă în fiecare zi“, povesteşte femeia.
Nu înţelegea ce i se întâmplă. Îngrijorată, fata Angelei a insistat să meargă să-şi facă analizele. Până la urmă, a mers la ginecolog. „Vestea a căzut ca un trăsnet. Am ajuns acasă sprijinindu-mă de garduri. Aveam cancer de col. Timpul meu parcă se sfârşise....“
În ultimul deceniu, incidenţa cancerului este în continuă creştere. Anual, sunt luate în evidenţă peste 2.000 de cazuri noi de pacienţi cu afecţiuni maligne. Datele arată că în Craiova sunt înregistrate în rapoartele oncologice circa 12.000 de persoane. Cu toate acestea, nici oraşul şi nici zona Olteniei nu beneficiază de infrastructura necesară, astfel încât să poată asigura accesul legal pentru toţi pacienţii la investigaţiile şi terapiile de ultimă generaţie.
În prezent, două secţii de oncologie medicală cu un număr insuficient de paturi sunt singurele facilităţi de tratament pentru o zonă cu sute de mii de oameni. „Cancerul, ca boală, descoperit la timp, nu este mai grav decât un accident de circulaţie care poate suprima viaţa în câteva minute sau ore, sau un infarct în care sfârşeşti în câteva clipe. În cancer, şi timpul hotărăşte. Dacă aţi descoperit că aveţi simptome care va îngrijorează, nu aşteptaţi să treacă clipe preţioase care s-ar putea transforma în ani de viaţă pierduţi“, recomandă medicul specialist Dan Lungulescu.
„Azi te rogi să mori, mâine să trăieşti...“
Dificultatea este să înveţi să