Plata in avans catre CNVM pe cel putin sase luni a cotei procentuale de 0,1% (anual) din activul net supune fondurile de investitii si SIF-urile, cu o avere cumulata de peste 11 mld. lei (2,66 mld. euro), la un efort financiar substantial intr-o perioada in care lichiditatile sunt la mare pret.
De exemplu, SIF Oltenia, cu active de 1,64 mld. lei la finele lui decembrie 2009, ar plati in avans circa 780.000 de lei (188.000 de euro), reprezentand comision pentru primele sase luni, chiar si cu reducerea de 5% oferita de CNVM. Pe de alta parte, daca activul SIF ar creste pana in iunie, SIF-ul ar mai trebui sa vina cu o diferenta de bani, iar daca activul SIF ar scadea in aceeasi perioada, SIF-ul ar trebui sa astepte sa-si recupereze diferenta de la CNVM.
SIF-urile si fondurile mutuale platesc in fiecare luna o cota parte catre CNVM calculata ca 0,1% din activul net de la finele lunii anterioare impartit la 12, ceea ce aduce lunar intre 900.000 de lei si 1 mil. lei in conturile Comisiei.
CNVM mai percepe un comision de 0,08% din valoarea tranzactiilor cu actiuni de pe Bursa si de 0,04% din valoarea tranzactiilor cu obligatiuni, ceea ce i-a adus in ianuarie venituri de aproape 500.000 de lei.
In comparatie, doar cheltuielile lunare cu personalul ale CNVM insumeaza circa 2,18 mil. lei, potrivit bugetului pe 2010.
Ofertele de preluare de la Rompetrol Well Services (PTR) si mai ales de la Rompetrol Rafinare (RRC) ar putea rezolva problemele CNVM, in conditiile in care ar aduce circa 2 mil. euro in conturile Comisiei, indiferent de rezultatul lor.
CNVM percepe un comision de 2% din valoarea ofertelor publice de preluare. In cazul ofertei PTR, de circa 14 mil. euro, comisionul este de circa 280.000 de euro. La RRC, Comisia a cerut un pret de 0,0741 lei/actiune, cu 18% mai mare decat cel oferit de kazahii de la Rompetrol, ceea ce ar urca