Guvernul premierului rus, Vladimir Putin, a dezminţit, luni, afirmaţiile din memoriile secretarului Trezoreriei americane, Henry Paulson, potrivit cărora ar fi încercat să distrugă organismele semipublice imobiliare Fannie Mae şi Freddie Mac pentru a destabiliza Statele Unite. "Acestea nu sunt nimic altceva decât invenţii. Nu a fost nimic de genul acesta", a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al premierului Vladimir Putin, potrivit agenţiei ruse Interfax, citată de AFP.
Paulson a afirmat, la sfârşitul lui ianuarie, în lucrarea "On the Brink" (Pe marginea prăpastiei), că, în august 2008, pe când se afla la Jocurile Olimpice de la Beijing, i s-a povestit cum Moscova a vrut să pună în dificultate cele două organisme vitale pentru piaţa imobiliară din Statele Unite. Paulson a scris că "responsabili ruşi au făcut un demers la cel mai înalt nivel la chinezi, sugerând că, împreună, ar putea vinde bucăţi enorme din ceea ce deţineau la aceste societăţi în scopul de a forţa intervenţia de excepţie a Statelor Unite pentru a le readuce la suprafaţă". "Chinezii au refuzat să se asocieze acestei acţiuni de destabilizare dar povestea este foarte tulburătoare", a adăugat Paulson.
AFP aminteşte că, la acea vreme, relaţiile dintre Moscova şi Washington erau încordate, Statele Unite susţinând Georgia, fostă republică sovietică din Caucaz, în războiul-fulger cu Rusia pentru controlul asupra Osetiei de Sud, teritoriu separatist georgian. Fannie Mae şi Freddie Mac, deţineau sau garantau peste 40 la sută din împrumuturile imobiliare din SUA, se aflau într-o situaţie atât de proastă încât au trecut sub tutela statului federal începând din septembrie 2008.
Potrivit datelor Trezoreriei americane, citate de AFP, Rusia deţinea la acea vreme peste 65 de miliarde de dolari din datoria acestor organisme semipublice. Problemele grave de la Fannie Mae şi Freddie M