…printre propunerile de reforma ale lui Cristian Preda se numara si renuntarea la sigla partidului – trandafirul. Preda are dreptate: exista in lumea asta o simbolistica de care trebuie sa se tina seama – nu se cade sa pui o cruce peste mormantul unui evreu, dupa cum nu se cade sa imbraci o mireasa in mov sau sa impodpbesti o cruce in culorile curcubeului. Se poate, dar nu se cade. Trandafirul a fost, de mai bine de o suta de ani, simbolul stangii social-democrate, rosul culoarea stangii, albastrul culoarea dreptei, s.a.m.d. Numai la noi s-au maestecat borcanele in asa hal incat simbolurile simbolizeaza orice, adica nimic.
Revenind, Cristi Preda propusese drept sigla PDL marul. La intalnirea partidului din acest weekend, la Brasov, s-a mai propus nodul marinaresc, ancora, barca, ba chiar si … para. Daca putem sa hahaim despre ceva, de ce sa ratam ocazia? Ce? Face haina pe om? Face un simbol electoral vreo diferenta mai mare decat o plasa cu un kil de malai din care sa faci o mamliga pe cinste?
Da, face. Vrei, nu vrei, felul in care te imbraci transmite un mesaj: esti conservator, homosexual, crestin sau musulman, bancher sau student. Pana si o camasa neutra asortata la niste pantaloni benigni, cum poarta intotdeauna Bill Gates, transmite un mesaj: “nu vreau sa ies in evidenta, nu vreau sa ma laud cu miliardele mele”. (In lupta dintre Apple si Microsoft, batalia e mai mult una de imagine decat una de substanta).
Revenind (nu radeti, pana si Aristotel “reincepe” Etica Nicomahica de vreo patru ori in orimele patru capitole): banuiesc ca propunerea lui Preda cu marul n-a fost nici intamplatoare si nici “la misto”, precum cea cu nodul “marinaresc”. Bate saua sa priceapa iapa. Referinta biblica e la fel de transparenta precum “nodul marinaresc”.
Avem marul cunoasterii binelui si raului. Avem sarpele care strecoara in inima Evei indoiala: “Oare a z