Numarul somerilor in Romania a depasit 700.000, iar cele mai sumbre estimari arata ca va trece de un milion. In conditiile acestea, optiunile celor care cauta un loc de munca devin din ce in ce mai reduse.
Ziare.com a cerut parerea unor specialisti in recrutare pentru a vedea care sunt tendintele pietei muncii si care sunt sansele de angajare pentru cei care au ramas fara un loc de munca.
Nicoleta Udrea, Director Consultanta Inner Look, arata ca cel mai greu de gasit, in aceasta perioada, este o pozitie de management, pentru ca nu mai exista o migrare pe aceste functii ca in trecut.
"Modificarile nu apar in zona de activitate, ci in zona de responsabilitate profesionala. Astazi, ofertele de munca se adreseaza mai mult specialistului, functiile cu caracter generalist fiind mult mai rar intalnite. O alta zona afectata este cea de management, mult mai inchisa in piata de recrutare, pentru ca nu se manifesta fluctuatie la acest nivel. Angajatii se orienteaza catre securizarea posturilor, ceea ce reduce simtitor sansele de existenta a pozitiilor disponibile pentru management", a spus Nicoleta Udrea.
Totodata, specialistul Inner Look sustine ca angajarea, in aceasta perioada, depinde de cativa factori foarte importanti: "Niciodata piata nu absoarbe intreaga forta de munca disponibila, dar ofera alternative, pe care angajatul le poate accepta sau nu. Daca angajatii fara loc de munca sunt dispusi sa se: reorienteze profesional, relocheze, sa accepte un nivel organizational inferior celui pe care l-a detinut etc., atunci sansele cresc simtitor".
Romanii incep sa inteleaga rolul firmelor de recrutare
Specialistii in resurse umane spun ca desi, in Romania, firmele specializate in consiliere profesionala sunt destul de putine, romanii incep tot mai mult sa inteleaga importanta acestora.
"Chiar si