Criza a pus la grea incercare brokerajul, profesia bonusurilor uriase si a adrenalinei bursiere, fortandu-i pe intermediari sa traiasca din salariile fixe care cu greu trec de 1.000 de euro. Tranzactiile anemice si frica investitorilor de pierderi anunta ca revenirea castigurilor la valorile din 2007 va fi lenta si dureroasa.
Brokerii au fost primii care au simtit criza apropiindu-se in vara anului 2007, cand economia inca tura motoarele la maximum, iar colapsul economiilor internationale parea departe. Euforia profiturilor de trei cifre si a bonusurilor cu multe zerouri s-a frant si a fost rapid inlocuita de panica si pierderi uriase. Desi anul 2008 a ramas in istorie drept anul crizei, al caderii Lehman Brothers si prabusirii burselor, anul 2009 i-a aruncat pe brokeri in una dintre cele mai grele incercari din cariera: lichiditate scazuta, numar scazut de tranzactii, investitori vindecati poate pentru totdeauna de microbul investitiilor la Bursa. Anul 2009 a fost cel care adus in piata intermediarilor numarul record de disponibilizari, 300 de brokeri in minus la final de an, inchideri de agentiii si sucursale si castiguri apropiate in numar de zerouri cu salariul mediu pe economie.
"Cand brokerii si-au ales aceasta meserie stiau foarte bine in ce anume se baga. Brokerajul este o meserie riscanta, foarte asemanatoare cu un joc de noroc", spune George Butunoiu, managing partner al firmei de executive search George Butunoiu Ltd si unul dintre cei mai cunoscuti headhunteri de pe piata.
Greu de spus daca cei 1.500 de brokeri, cati activau pe piata locala de capital la finele anului 2008, se asteptau ca dupa pierderile uriase piata va aduce investitorilor din nou oportunitati de profit in 2009, unele actiuni dublandu-si sau chiar triplandu-si valoarea. Astfel ca daca in 2008 brokerii au fost martori la cum piata de actiuni le ruineaza clienti