Boabele de cafea contin aproximativ 2% cafeina, substanta fiind printre cei mai vechi stimulenti naturali folosit de om.
Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne explica felul in care actioneaza cafeaua: "Cafeina protejeaza de la distrugere serotonina si dopamina, substante care transmit mesaje de la o celula nervoasa la alta, dau senzatia de bine a organismului si mentin in stare de activitate si vigilenta cortexul". Serotonina este supranumita si hormonul fericirii, asa se explica starea de bine care se instaleaza dupa ce savuram o ceasca de cafea.
S-a demonstrat ca viteza transmiterii informatiilor in creier poate creste cu ajutorul cafelei. Cea mai buna este cafeaua neagra. Continutul de cafeina si, in consecinta, efectul stimulant depind de cafeaua pe care o alegem si de modul in care o preparam.
Nu este recomandat sa facem excese. Putem sa bem maximum doua-trei cescute zilnic. In Romania sunt consumate anual 2,3 kg de cafea pe cap de locuitor in vreme ce in Germania - 6,6 kg, Austria - 4,4 kg, Ungaria - 3,5 kg, Bulgaria - 3,2 kg, Polonia - 3,04 kg.
Cafeaua contine proteine, lipide si carbohidranti. Studiile atesta ca o cafea de dimineata este echivalentul in proteine si acid a trei mandarine.
Este important sa mentionam ca nu ar trebui bauta cafea in exces in timpul sarcinii. Totusi, cercetarile efectuate au aratat ca nu are absolut nici o influenta asupra malformatiilor fatului. Dar femeile insarcinate care beau cafea tind intr-adevar sa fie agitate si nervoase. Tinerele mame ar trebui sa se limiteze doar la o ceasca pe zi.
"Cafeaua trebuie sa fie neagra ca noaptea, tare ca moartea, dar dulce ca iubirea", spune un vechi proverb turcesc.
Boabele de cafea contin aproximativ 2% cafeina, substanta fiind printre cei mai vechi stimulenti naturali folosit de om.
Prof. dr