Acordul Swift privind transferul datelor bancare ale cetăţenilor europeni către Statele Unite ale Americii a intrat de luni în vigoare, în ciuda criticilor primite din partea Parlamentului European, informează Handelsblatt.
Acordul reprezintă o intruziune masivă în sfera privată a cetăţenilor UE şi nu garantează îndeajuns că datele bancare comerciale nu vor fi folosite în scopuri neautorizate, a declarat Peter Hustinx, responsabilul european pentru protecţia datelor, într-o scrisoare adresată Parlamentului European.
Acesta garantează accesul autorităţilor antiterorism americane la datele companiei belgiene Swift, care centralizează datele personale ale clienţilor europeni ai băncilor, şi va fi valabil timp de nouă luni, scrie Handelsblatt.
Documentul a fost aprobat în noiembrie 2009 de către cele 27 de state membre, fără însă a mai cere părerea Parlamentului European. Comisia pentru libertăţi şi afaceri interne a PE va analiza însă joia aceasta textul acordului, iar pentru data de 10 februarie este planificat un vot în plen.
Dacă europarlamentarii vor da un vot negativ, aplicarea acordului va trebui întreruptă. Totuşi, până ce Parlamentul European nu se pronunţă, nu vor fi transferate niciun fel de date către autorităţile americane, chiar dacă acestea vor solicita acest lucru, a precizat un responsabil european.
În încercarea de a convinge legislativul să voteze în favoarea acordului, Consiliul va publica la 4 februarie un raport interimar în care va argumenta necesitatea transferului de date.
Până acum nu au fost prezentate suficiente argumente în sprijinul necesităţii şi proporţionalităţii unei astfel de intruziuni în sfera privată, mai afirmă Hustinx.
De asemenea, nu se garantează că respectivele date bancare sunt folosite exclusiv pentru urmărirea suspecţilor de terorism, iar perioada de 15 ani de stocare a acestor date e