» Testarea vaccinului Cantgrip pe copii ridica numeroase semne de intrebare, dar statul refuza sa explice procedurile la care cei mici sunt supusi in timpul experimentelor.
In lipsa unor reactii oficiale, Romania libera a patruns incognito intr-una dintre clinicile in care copii proveniti din familii sarace sunt expusi de medici si parinti unor riscuri necunoscute. Oficial, copiii sunt considerati voluntari. Neoficial, parintii lor sunt recompensati cu aproape 600 de euro.
Autoritatile de la Bucuresti au decis: copiii cu varste cuprinse intre 6 si 16 ani vor fi imunizati impotriva virusului A/H1N1. Cel mai probabil, spun oficiali din Ministerul Sanatatii, vaccinarea va incepe in urmatoarele saptamani, in conditiile in care faza finala a testelor este aproape gata. Dincolo de controversele care planeaza in jurul campaniei de vaccinare a copiilor, mult mai pronuntate decat in cazul celei de imunizare a adultilor, insasi faza finala a testelor ridica semne de intrebare: potrivit lui Radu Iordachel, directorul Institutului Cantacuzino, ultima etapa a constat in testarea vacciniului Cantgrip pe 400 de copii la Timisoara si Arad. Ceea ce oficialii nu vor sa clarifice insa este altceva: in ce conditii poate fi supus un minor de 6 pana la 16 ani la teste care i-ar putea afecta sanatatea, sunt sau nu remunerate familiile, cu ce drept, legal si moral, decide adultul in numele copilului ca acesta sa fie pus in postura de cobai si expus la posibile reactii adverse ale vaccinului inoculat. In loc de lamuriri, reporterii R.l. au obtinut de la responsabilii de la Bucuresti si Arad raspunsuri evazive.
Proceduri discrete
"Studiul e confidential", ne-a spus dr. Dana Negru, directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica Arad (DSP). "E o procedura interna a firmei care realizeaza testarea. Nu tine de noi", ne-a declarat si directorul Insti