Persoanele care si-au cumparat locuinte noi sau terenuri pana anul trecut risca sa ajunga in instanta si chiar sa plateasca niste bani in plus fata de pretul de cumparare, reprezentand TVA de 19%, daca dezvoltatorii imobiliari urmariti de Fisc pentru neplata TVA aferenta tranzactiilor imobiliare aleg calea justitiei.
Incepand din toamna anului trecut, Fiscul a demarat controale la nivel national in cazul persoanelor fizice care au realizat in perioada 2006 - 2008 tranzactii imobiliare pentru a verifica plata TVA. Principalul criteriu de selectie a fost caracterul de continuitate, comercial al tranzactiilor imobiliare efectuate.
In ultimii ani au existat foarte multi dezvoltatori imobiliari care au facut afacerile pe persoana fizica pentru a evita plata TVA.
Unii dezvoltatori imobiliari au inclus in contractele de vanzare- cumparare si clauze prin care stipulau ca in cazul in care intr-un moment viitor se va percepe TVA "retroactiv" pe tranzactiile imobiliare, cumparatorul va fi cel care o va plati. Astfel, multi dintre cei care si-au cumparat locuinte noi sau terenuri in anii trecuti si nu au citit bine contractele pe care le-au semnat s-ar putea sa aiba surprize neplacute acum.
"Astfel de clauze puse in contractele de vanzare -cumparare par a fi abuzive. Pretul trebuie sa fie cert la momentul incheierii tranzactiei. Obligatia de a plati TVA statului revine dezvoltatorului care a construit locuinte in scopul vanzarii. Fiscul se poate indrepta doar asupra dezvoltatorului. Raspunderea solidara a vanzatorului si cumparatorului apare doar in situatia in care a fost emisa o factura si cumparatorul nu a platit", a explicat Emilian Duca, tax partner la BDO Tax Advisors.
El a precizat ca, in cazul in care vanzatorii ar avea castig de cauza, cumparatorii ar trebui sa plateasca dezvoltatorului TVA, nu si majorari de intarziere. Urmand ca ulterior