Cătălin Avramescu spune că şeful statului a mers la posturile TV unde a fost invitat. Şef al Cancelariei prezidenţiale, profesorul Cătălin Avramescu, 43 de ani, s-a făcut cunoscut în apariţiile sale publice prin inflexibilitatea opiniilor şi insistenţa cu care propune pentru România modele legislative şi constituţionale exotice sau mai puţin cunoscute.
Pentru Cătălin Avramescu, statele SUA, Nebraska şi Texas sau îndepărtata Tasmanie sunt surse de inspiraţie care ar trebui preluate într-o construcţie a democraţiei româneşti.
În calitate de şef al Cancelariei, Cătălin Avramescu are funcţia-cheie de a elabora agenda de lucru a şefului statului şi de a gestiona corespondenţa şi documentele instituţiei.
Ion M. Ioniţă: Domnule Avramescu, se discută mult în aceste zile pe marginea prestaţiei TVR. Cum vedeţi îmbunătăţirea situaţiei televiziunii publice?
Cătălin Avramescu: Cred că domnul Sassu trebuia să-şi dea demisia. Mi se părea o chestiune de bun-simţ, după ce a condus atât de partizan televiziunea în timpul campaniei electorale.
Ovidiu Nahoi: Pleacă Sassu şi vine unul din partea cealaltă. Şi, apoi?
C.A.: Problema TVR nu se reduce doar la schimbarea conducerii. Aduceţi-vă aminte că preşedintele a refuzat mult timp să numească reprezentanţi în Consiliul de Administraţie, tocmai pentru că a cerut partidelor să-l depolitizeze. Situaţia este, legal vorbind, în curtea Parlamentului.
I.M.I.: Asta a fost mai demult. Acum, preşedintele a întors spatele televiziunii publice. Cum vi se pare acest gest?
C.A.: Este un vot de blam dat conducerii TVR şi domnului Sassu, în primul rând. Şi aici îmi permit să mai adaug că noi reproşăm TVR nu doar partizanatul politic abject, ci abdicarea de la misiunea de a informa. Într-o campanie electorală poţi greşi în două moduri: fie ţinând partea unuia dintre compe