Pengo Zoltan a fost printre primii membri ai centrului budist înfiinţat la Oradea de Lama Ole Nydahl. Pengo Zoltan s-a născut într-o familie creştină şi a fost botezat catolic, însă niciodată nu a simţit o afinitate faţă de această religie.
Zoli a devenit budist în 1991. Primul contact cu budismul l-a avut în Ungaria, unde a participat la o conferinţă publică susţinută de Laar Andras, liderul unei celebre trupe new wave.
„El a vorbit despre budism, şi el fiind budist. Când a pomenit că Lama Ole Nydahl va susţine un curs de meditaţie în Ungaria, am simţit că vreau să particip şi eu”, povesteşte Pengo Zoltan. „La curs m-am simţit ca şi cum aş fi ajuns acasă, iar după curs am început să practic budismul”, îşi aminteşte Zoltan.
Urmează Calea de Diamant
La scurt timp după iniţierea lui Zoltan în budism, Lama Ole Nydahl a decis să înfiinţeze la Oradea primul centru budist din ţară - Karma Ratna Ling Dardje (Locul Învăţăturii Victorioase). Zoli a fost unul dintre primii membri ai centrului. El povesteşte că decizia liderului spiritual de a înfiinţa la Oradea primul centru budist din ţară a venit ca urmare a faptului că aici erau primii discipoli ai şcolii Calea de Diamant. „Oradea a avut primul centru şi a avut un rol important în răspândirea budismului în România”, subliniază Zoltan Pengo.
Curând au apărut şi alte centre, în special în zona Ardealului, dar numărul budiştilor nu a crescut foarte mult în ultimii ani. „Budismul nu o să devină niciodată o religie de masă în România”, a spus Zoltan, care recunoaşte, însă, că în ţările din jur, cum ar fi Ungaria sau Bulgaria, numărul budiştilor este mult mai mare. „Nu găsesc o explicaţie. Probabil la noi a fost promovat mai puţin. Sigur a contat şi faptul că în România budismul nu este o religie oficial recunoscută. Legea e făcută în aşa fel încât este imposibil să înregistrezi