În linia întâi a Spitalului Judeţean se lucrează la foc continuu. Asaltaţi de numărul mare de pacienţi, medicii n-au timp să-şi tragă sufletul.
Teoretic, la UPU ar trebui să lucreze 19 medici, şi nu cinci câţi sunt în prezent. Ei sunt supraaglomeraţi şi sunt perioade când nu ajung acasă mai multe zile. În medie, la uşa cabinetului se prezintă între 150 şi 250 de suceveni, iar într-o linie de gardă, de 24 de ore, un singur medic investighează, tratează sau internează în jur de 100 de pacienţi.
Liniile de gardă, în pericol
Situaţia se va înrăutăţi însă, deoarece doi dintre ei vor părăsi spitalul. „Cu toate că suntem puţini, avem doi colegi care s-au hotărât să plece în străinătate. Nu ştiu cum ne vom descurca. Este inuman să asiguri asistenţă medicală în zile cu 250 de pacienţi sau chiar mai mulţi cu doar trei medici de urgenţă. Vom fi în imposibilitatea de a asigura liniile de gardă. Am anunţat conducerea spitalului şi am făcut adresă la Ministerul Sănătăţii, iar secretarul de stat Raed Arafat ne-a asigurat că se va organiza un concurs pentru a angaja noi medici, însă nu ştim când“, ne-a declarat dr. Liviu Cîrlan, şeful UPU.
După o linie de gardă de 24 de ore medicii sunt nevoiţi să se întoarcă la muncă a doua zi în aceleaşi condiţii. De luni şi până vineri, de dimineaţă până la ora 12.00, alţi doi medici vin de acasă să îi ajute pe colegii lor care sunt epuizaţi după o zi şi o noapte de foc continuu. „De vină pentru această situaţie e sistemul. Chiar preşedintele Colegiului Medicilor din România spunea că, la nivel naţional, 1.800 de medici pleacă afară pentru a lucra, tot atâţia câţi ies de pe băncile facultăţii. Nu au cu ce să îi stimuleze pe tineri să rămână şi de aceea se crează cercul acesta vicios“, a mai spus doctorul Cîrlan. În ţară, medicii urgentişti câştigă aproximativ 1.000 de euro din salariul de bază şi gărzi. @