Oficialii din Ministerul Sănătăţii spun că din martie vor impozita produsele din fast-fooduri, producătorii alimentari deja ameninţă cu scumpiri, iar la Finanţe nu se ştie nimic de nicio taxă. Introducerea taxei pe fast-food ar putea duce la scumpirea cu peste 20% a alimentelor, dar şi la disponibilizarea a 36.000 de salariaţi din industria de profil, susţin producătorii.
Deşi mai este doar o lună până la data când ar trebui introdusă taxa pe fast-food anunţată cu surle şi trâmbiţe de oficialii din Ministerul Sănătăţii (MS), iniţiatorii acesteia nu au făcut, deocamdată, un plan şi nici nu ştiu exact ce alimente se vor impozita.
Mai citiţi şi:
Der Spiegel: Taxa pe fast-food din România, prima de acest fel
Taxa pe fast food i-ar lăsa pe tineri fără prânzul în oraş
Hamburgerii şi shaorma cu taxă ajung în mâna elevilor
Pe de altă parte, oficialii din cadrul Direcţiei de taxe şi impozite din Ministerul Finanţelor nu au primit până acum niciun document oficial şi spun că au aflat de noua taxă doar din presă.
Ameninţări nejustificate
Între timp, producătorii alimentari au şi conturat un viitor sumbru al industriei de profil, cauzat de ideea introducerii taxei pe fast-food: scumpirea cu 20-30% a produselor alimentare şi disponibilizarea a peste 36.000 de angajaţi din industria de profil.
„Preţul alimentelor ar creşte în medie cu peste 20%, dar vor fi produse al căror preţ va fi majorat şi cu mai mult de 30%", a declarat, ieri, în cadrul unei dezbateri publice pe tema impozitării alimentelor, Sorin Minea, preşedintele Romalimenta. De asemenea, Sorin Chelmu, secretar general adjunct în cadrul Ministerului Agriculturii, se aşteaptă la o eventuală scumpire a alimentelor.
Totodată, Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, estimează că introducerea taxei ar putea duce la la disponibi