Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), autoritatea de supraveghere si reglementare a pietei de capital, incearca sa faca rost de lichiditati de circa 5,2 mil. lei (1,25 mil. euro), cerandu-le fondurilor de investitii si SIF-urilor sa-si plateasca in avans comisioanele pentru primele sase luni ale anului si oferind in schimb o reducere de 5% din suma datorata.
Comisia, care mai avea la inceputul anului circa 3 mil. lei in conturi, fata de 16,8 mil. lei la inceputul lui 2009, se confrunta cu probleme de lichiditate.
"Nu suntem singurii care intampinam dificultati financiare in aceasta perioada. Prin aceasta masura vrem sa prevenim dificultatile in plata salariilor catre angajatii CNVM", au spus surse din cadrul CNVM.
Comisia si-a bugetat pentru acest an venituri curente de 33,2 mil. lei (8 mil. euro) si cheltuieli similare, cele mai mari cheltuieli fiind cu salariile celor peste 200 de angajati, care sunt estimate in acest an la 26,2 mil. lei (6,3 mil. euro).
Cei 200 supravegheaza activitatea a numai 2.500 de persoane angajate in firmele de brokeraj, fonduri de investitii sau SIF-uri. Nivelul salariului mediu prognozat pentru un angajat al comisiei este de aproximativ 2.000 de euro in 2010, mai mic cu aproape 17% decat maximul de 2.400 de euro din 2007.
Principala sursa de venit a CNVM este comisionul de 0,1% (anual) din valoarea activelor SIF-urilor si fondurilor de investitii, de circa 11 mld. lei (2,66 mld. euro), din care CNVM spera sa obtina anul acesta 11 mil. lei. Comisioanele pe tranzactiile cu actiuni derulate pe Bursa si cele pe valoarea ofertelor publice de preluare sunt alte doua surse de venit importante pentru CNVM.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), autoritatea de supraveghere si reglementare a pietei de capital, incearca sa faca rost de lichiditati de circa 5,2 mil. lei (1,25 mil. euro), cer