» Clinica de Chirurgie Cardiovasculara din Constanta nu mai are fonduri pentru tratarea pacientilor, care fie vin cu bani de acasa, fie sunt trimisi in alte parti.
» Este una dintre cele mai bine dotate sectii de specialitate din Europa, dar nimeni nu-si da interesul sa atraga fonduri pentru ea.
» Infiintata de trei ani, clinica a intrat abia in 2009 in Programul National de Cardiologie.
La clinica de chirurgie cardiovasculara de la Spitalul Judetean de Urgenta, medicii mai opereaza doar pe cheltuiala pacientilor sau ii trimit in alte parti. Lipsa fondurilor este o problema care nu a ocolit niciodata aceasta sectie, de altfel una dintre cel mai bine dotate din Europa. Cu aparatura de ultima generatie si personal medical ultraspecializat, sectia se vede nevoita sa-si mareasca lista de asteptari din cauza banilor.
Infiintata in 2007, clinica a reusit sa acceseze fonduri prin Programul National de Cardiologie abia anul trecut, in trimestrul patru. Clinci similare din tara primesc bani regulat din programele nationale si nu sunt atat de bine dotate ca a noastra. Ca aparatura si parte hoteliera, clinica functioneaza la standarde europene. Din lipsa banilor nu se pot realiza insa interventiile pentru care este echipata.
Clinica de Chirurgie Cardiovasculara este cea mai moderna din tara si una dintre cel mai bine dotate sectii spitalicesti de acest gen din Europa. A fost amenajata si dotata prin contributia financiara exclusiva a Consiliului Judetean Constanta, in baza unui contract de leasing in valoare de 10 milioane euro, si este dotata cu doua blocuri operatorii, 35 de paturi si alte zece pentru compartimentul de Anestezie Terapie Intensiva (ATI).
Mii de persoane pe lista de asteptare
Anul trecut, la sectia Judeteanului au fost 6.000 de pacienti si 1.050 de interventii chirurgicale, majoritatea dificile. Mort