La sfârşitul săptămânii trecute, ziarul francez Le Figaro a publicat un articol despre numărul tot mai mare de francezi care studiază medicina la Cluj-Napoca. Numeroşi tineri din Hexagon aleg să-şi reînceapă studiile la Cluj pentru a evita concurenţa acerbă de acasă.
Tot mai mulţi studenţi francezi profită de internaţionalizarea studiilor de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ (UMF) Cluj-Napoca. În Franţa, doar un student din şase ajunge în anul doi al studiilor medicale şi are la dispoziţie doar două încercări de a repeta primul an. Cei perseverenţi în dorinţa de a deveni medici trebuie să se îndrepte către altă ţară, pentru a dobândi diploma. De circa doi ani, UMF a apărut printre variantele alese de studenţii francezi.
Potrivit jurnaliştilor de la „Le Figaro“, o dată cu intrarea în Uniunea Europeană, de când diplomele româneşti sunt recunoscute în Franţa, numărul studenţilor a crescut de la doi-trei la 262, câţi sunt în prezent. Doar în 2009 au fost admişi 152 de studenţi din Franţa.
La finalul celor cinci sau şase ani de studii, francezii trebuie însă să îşi facă specializarea în ţara natală, dar sistemul îi acceptă fără probleme, spun jurnaliştii francezi. Pleacă şi cu limba română învăţată, pentru că doar primii trei ani de studiu îi fac în limba franceză, urmând ca ultimii doi sau trei ani să înveţe în limba română. Examenele le dau însă în limba nativă pe tot parcursul studiilor. Taxa pe care o plătesc străinii la UMF Cluj este rezonabilă pentru puterea de cumpărare din Franţa - 5.000 de euro anual
A treia încercare, la Cluj
Vincent Barberoux este din Marsilia, unde şi-a „consumat“ cele două încercări de a accede în anul doi al studiilor de medicină. Din 3.000 de studenţi, doar 300 au fost acceptaţi în anul doi. Aflat în jurul locului 900, Vincent a ales Clujul pentru a-şi începe a treia oară primul an