Femeile au nevoie să doarmă, în medie, cu 20 de minute mai mult decât bărbaţii şi sunt mai afectate de insomnii decât aceştia
O echipă de cercetători de la Universitatea Surrey din Marea Britanie susţine că persoanele sănătoase au nevoie de mai puţine ore de somn pe măsură ce îmbătrânesc. Mai mult, potrivit specialiştilor, chiar dacă un adult nu doarme suficient, există mai puţine şanse să se simtă obosit pe parcursul unei zile.
Astfel, adulţii cu vârste cuprinse între 66 şi 83 de ani dorm cu aproximativ 20 de minute mai puţin decât persoanele cu vârsta cuprinse între 40 - 55 de ani, care, la rândul lor, dorm cu 23 de minute mai puţin decât tinerii cu vârsta cuprinsă între 20-30 de ani. Cercetarea a fost efectuată pe un eşantion de 110 adulţi sănătoşi, care nu prezentau afecţiuni legate de somn. Un alt studiu al cercetătorilor britanici de la Institutul de Cercetare de la Universitatea Loughborough arată că femeile au nevoie să doarmă, în medie, cu 20 de minute mai mult decât bărbaţii şi sunt mai afectate de insomnii decât aceştia. "Una dintre cele mai importante funcţii ale somnului este să permită creierului să se refacă. În timpul somnului profund, cortexul se detaşează de simţuri şi intră în faza de recuperare", spune Jim Horne, autorul studiului.
Potrivit acestuia, din cauza faptului că femeile fac mai multe lucruri deodată, ele îşi folosesc mai mult creierul decât bărbaţii şi, în consecinţă, nevoia lor de somn este mai mare. Cu toate că nevoia lor de somn şi cea de recuperare sunt mai mari, un alt studiu al psihologilor de la Universitatea North Carolina (SUA) a arătat că femeile au şi cele mai mari probleme provocate de privarea de somn.
Ele sunt mai sensibile la zgomotele din jur şi adorm mai greu decât bărbaţii. Potrivit cercetării, 18 la sută dintre femei susţin că au dormit prost, în medie, de cinci ori într-o săptămână, comparativ