Numărul celor care vor să devină şoferi este tot mai mic din cauza preţurilor mari impuse de dotarea sălii de curs. Patronii şcolilor de şoferi sunt obligaţi să dea mii de lei pentru softuri speciale şi alte materiale didactice pentru pregătirea viitorilor şoferi.
Patronul unei şcoli de şoferi, încă nouă pe piaţă, a investit aproximativ 10.000 de euro, iar ofertele pentru cursanţi au rămas la fel ca în anii precedenţi. „Am început afacerea din luna august a anului trecut. Nu am vrut să-mi bat joc de clienţi şi am investit mult, ca să fiu cât mai aproape de standardele cerute de legislaţie“, a povestit Viorel Enăşel.
Situaţia economică dificilă face ca investiţia reşiţeanului să fie în pericol. Dotările şcolii de şoferi nu-i impresionează însă pe cei care vor să înveţe să conducă. „De abia la 1 februarie, am reuşit cu greu să adun 11 elevi, adică o clasă completă. Nu ştiu când o să scot investiţia, dar nici nu-mi fac mari probleme, pentru că sunt convins că în viitor nu o să am necazuri şi nu o să mai fiu nevoit să mai dau alţi bani pe materiale didactice“, a spus, optimist, Viorel.
Cu toate că-şi doreşte foarte mult să facă şcoala de şoferi, Adelina Voica mai are de aşteptat. „Preţurile nu sunt foarte mari, dar părinţii nu au deocamdată bani să mă ajute“, a explicat tânăra.
Promovabilitate redusă
În ciuda preţurilor mari, pe care legislaţia le-a impus pentru dotare, la nivelul judeţului sunt 24 de şcoli, dar puţini sunt cei care trec de examenul auto şi devin şoferi. Din datele primite de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, în ultimele şase luni, la examenul pentru carnetul de conducere s-au înscris peste 7.600 de persoane. Dintre acestea, doar 41 la sută au reuşit să treacă de proba teoretică.
Preţuri la şcoala de şoferi
Cele mai mici preţuri la o şcoală de şoferi sunt