Unii compatrioţi care, în urmă cu doi ani, la începutul crizei economice, au decis să se întoarcă în ţară fac acum drumul înapoi în Peninsula Iberică, unde au mai multe şanse să se realizeze. Mulţi dintre cei care s-au întors în România din străinătate au descoperit că nici acasă nu reuşesc să-şi găsească de lucru sau că, pur şi simplu, nu se pot readapta.
Majoritatea românilor reveniţi în Spania, după ce au încercat să se restabilească în România, se împart în trei categorii: cei care nu şi-au găsit de lucru în ţară sau au primit salarii mult prea mici, cei care au încercat să-şi deschidă o afacere şi nu au avut succes şi cei care nu s-au mai putut adapta la stilul de viaţă românesc.
Mai citeşte şi:
Un spaniol sărac câştigă patru salarii medii din România
"Nici plătită dublu nu aş munci în România"
Mai bine cerşește decât să vină acasă
Râmnicu Vâlcea: Se caută studenţi la Agricultură în Danemarca
Falimentele sufocă instanţele
Afacerea de familie alungă cu succes criza din bucătărie
De la profit la faliment în staţiunile turistice
Şomerii gălăţeni pot culege căpşuni în Danemarca pentru 1500 de euro pe lună
28.000 de euro „evaporaţi" în şase luni
În 2008, după mai mulţi ani de muncă pe şantierele din Spania şi din alte ţări, Paul Strugaru (31 de ani) din Bacău a decis să investească într-o afacere în oraşul natal. „Am economisit timp de zece ani şi am crezut că 30.000 de euro sunt suficienţi pentru a deschide o firmă care să furnizeze utilaje şi schele firmelor de construcţii", spune Paul.
După şase luni de nervi, stres şi muncă, tânărul a constatat că e plin de datorii către statul român şi de facturi neplătite de către clienţi. „N-am crezut că autorizaţiile, taxele, impozitele, chiria, dar mai ales birocraţia pot să te ducă aşa de repede la faliment