Reprezentanţii FMI sunt optimişti, dar rezervaţi în ceea ce priveşte momentul ieşirii din criză a ţărilor europene. Reluarea creditării se va produce de-abia din 2012, când se aşteaptă ca acest proces să reintre într-o turaţie normală. Creşterea economică de 5-6% cu care ne-am obişnuit în trecut nu va reveni mai devreme de 2-3 ani, cred analiştii.
Ieşirea din criză nu este un proces facil şi nici nu va avea loc peste noapte. Măsurile pe care guvernele statelor trebuie să le ia sunt drastice şi trebuie urmate chiar şi după ce primele semne ale revenirii se vor fi arătat.
România: creştere economică de peste 1% în 2010
"Spre finalul anului 2010 România va relua timid creşterea", a precizat Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional (FMI), în cadrul conferinţei România 2010 organizată de FinMedia. Acesta crede că economia va câştiga între 1,3% şi 1,5% pe parcursul anului 2010.
La baza creşterii stă activitatea de export, principalul motor care ne poate scoate din criză, şi creşterea producţiei industriale. "Deja se observă o îmbunătăţire în industrie, în special în domeniul auto, susţinut de Dacia, dar şi în industria metalurgică sau textilă", a precizat Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank.
Totuşi, o creştere de 1,5% rămâne mult sub potenţialul pe care România îl prezintă. Conform reprezentantului FMI, ţara noastră ar trebui, în condiţii normale, să ajungă la o creştere de 4 ori mai mare.
Atingerea potenţialului de 5-6% va deveni o realitate abia peste 2 -3 ani şi numai în condiţiile în care toate reformele structurale vor fi implementate în mod corespunzător. Alături de reducerea deficitelor fiscale, unul din principalele obiective la nivel de conducere a spaţiului european este reformarea sistemului bancar, aflat "în convalescenţă".
"Băncile au rămas foarte agresive