Vicepreşedintele Partidului Social Democrat, Cristian Diaconescu, vorbeşte despre stânga politică, despre baroni şi despre competiţia pentru şefia PSD.
Aţi devenit cea mai curtată persoană din PSD. Mai mulţi lideri importanţi au anunţat că vor să facă echipă cu dvs. Cristian Diaconescu cu cine vrea să facă echipă?
Partidul Social Democrat va trebui să rămână un partid mare şi unit. Echipa de conducere va trebui să fie creată pe baze normale, transparente, adică democratice, capabilă să asigure un viitor politic, credibil şi performant pentru acest partid. Aranjamentele dedicate promovării unor interese punctuale, de obicei mercantil-politice, nu mă interesează.
Care sunt atuurile dvs. în competiţia pentru funcţia de preşedinte al PSD?
Îmi respect în egală măsură toţi colegii şi cred cu tărie în responsabilitate şi puterea dialogului. Adevăratele atuuri ale unui conducător sunt cele pe care colegii lui de partid le recunosc şi le respectă, precum şi ceea ce a dovedit că poate să facă de-a lungul timpului.
Ce credeţi că nu merge bine în PSD?
Am devenit un partid de avarie. Oricând având disponibilitatea de a negocia aranjamente politice, la putere sau în opoziţie, care să îi facă pe unii sau alţii fericiţi. De altfel, întregul mecanism politic din România suferă din cauza lipsei de seriozitate şi consecvenţă, atunci când se pune problema ideologiei sau a crezului politic, iar unii politicieni sfârşesc prin a deveni simpli comercianţi, având politica drept mijloc.
Care credeţi că este principalul dvs. contracandidat la funcţia de preşedinte al PSD, judecând după echilibrul de forţe din partid, din acest moment?
Dezbaterile din interiorul Partidului Social Democrat nu pot fi privite dintr-o perspectivă conflictuală. Un partid este puternic prin coeziune şi unitate, şi nu prin lupte interne şi fragmentare. Nu discut de difere