La Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti s-au decernat recent premiile concursului anual de fotografie organizat de Banca Centrală Europeană. Nicu Ilfoveanu, Iosif Király şi Dragoş Lumpan sunt câştigătorii concursului de anul acesta. Fotografiile lor prezintă o viziune transistorică proprie asupra locurilor comune ce compun imaginea României.
O competiţie artistică organizată de către o instituţie financiară este o veste bună. Mai ales atunci când lucrările premiate au consistenţă, iar rezultatul este o expoziţie ce poate oferi o imagine amplă asupra posibilităţilor fotografiei de a interoga problema identităţii româneşti din unghiuri diferite.
Banca Centrală Europeană, care organizează anual concursul de fotografie ECB Annual Photography Award, şi-a îndreptat anul acesta atenţia asupra României. Începând din 2004, concursul a fost deschis tuturor ţărilor membre ale Uniunii Europene, în fiecare an fiind invitată să participe câte o ţară: Polonia (2004), Ungaria (2005), Austria (2006), Grecia (2007).
Pentru competiţia din 2009, o serie de curatori români au propus un număr total de 37 de lucrări aparţinând unor artişti români ce s-au remarcat, într-un fel sau altul, prin activitatea lor artistică. Juriul, alcătuit din critici de artă din Germania, Austria, Anglia şi România, a deliberat apoi, nominalizând zece finalişti. Lucrările lor constituie obiectul expoziţiei ce este găzduită de Muzeul de Artă Contemporană din Bucureşti, până la
28 februarie.
Viziuni transistorice
Nicu Ilfoveanu (premiul I), „SPA_galaţi“
Ceea ce au în comun câştigătorii competiţiei este abordarea problematicii identităţii româneşti dintr-o perspectivă ce transgresează dimensiunile spaţio-temporale. Nicu Ilfoveanu, câştigătorul premiului I, cu seria de lucrări intitulată „Steampunk Autochrome", combină tehnici de la analog la digi