Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat, marţi, majorarea pragului maxim de deţinere la societăţile de investiţii financiare (SIF) de la 1% la 5% din totalul acţiunilor, după ce iniţial a respins propunerea, în decembrie 2009. "Din ce am discutat cu preşedintele Comisiei buget-finanţe, Ştefan Viorel, în cursul lunii februarie ar urma să fie întocmit raportul acestei comisii, iar în martie proiectul ar putea intra în dezbatere în plenul Camerei Deputaţilor", a declar
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat, marţi, majorarea pragului maxim de deţinere la societăţile de investiţii financiare (SIF) de la 1% la 5% din totalul acţiunilor, după ce iniţial a respins propunerea, în decembrie 2009.
"Din ce am discutat cu preşedintele Comisiei buget-finanţe, Ştefan Viorel, în cursul lunii februarie ar urma să fie întocmit raportul acestei comisii, iar în martie proiectul ar putea intra în dezbatere în plenul Camerei Deputaţilor", a declarat agenţiei Mediafax senatorul PDL Ovidiu Marian, unul dintre iniţiatorii proiectului de majorare a pragului de deţinere la SIF-uri.
În prezent, legislaţia pieţei de capital prevede că un investitor nu poate deţine mai mult de 1% din acţiunile unei SIF.
Mai este nevoie de plenul Camerei
Iniţiativa legislativă pentru majorarea pragului la 5% a fost aprobată de Senat, în noiembrie. Camera Deputaţilor este forul decizional.
Proiectul iniţial viza eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri, însă în septembrie în dezbaterile din comisiile de specialitate din Senat a fost adus un amendament potrivit căruia limita să fie majorată de la 1% la 5% din capitalul social al SIF-urilor.
SIF-urile au crescut cu 2,37%
Atenţia investitorilor de la BVB a fost axată marţi cu precădere pe acţiunile celor cinci SIF-uri, care au urcat în medie cu 2,37% şi au susţinut 71% din lichiditatea de 37,8 milioane