Leul a prins ieri din nou elan pe piata valutara si a castigat 1% in fata euro, cotatiile coborand pentru prima data din ianuarie anul trecut sub pragul de 4,1 lei.
ING Bank, care are in mod traditional evaluari sceptice in privinta leului, crede ca aprecierea monedei ar putea continua pentru ca trendul din ultima perioada s-a dovedit "destul de rezistent". Si RBS si-a imbunatatit spectaculos previziunile in favoarea leului, anticipand un curs de 4,05 lei/euro in martie si considerana ca urmatorul prag psihologic va fi cel de 4 lei/euro - probabil aparat de BNR.
Intarirea leului este de bun augur pentru cei care au de platit rate la credite in valuta si care au acum de facut un efort mai mic. Totodata, analistii considera ca BNR are astfel mai mult loc sa taie dobanda cheie la leu (de la 7,5% pe an in prezent), nemaifiind nevoita sa contracareze presiunile de crestere a cursului, ceea ce ar conduce la ieftinirea creditului in lei. Conducerea BNR va lua miercuri in discutie nivelul dobanzii de politica monetara.
Pe piata valutara interbancara de la Bucuresti, euro a coborat ieri pana la 4,07 lei, in timp ce BNR a calculat un curs oficial de 4,0805 lei pentru un euro, in scadere cu 1% fata de ziua precedenta. In Polonia, cursul a coborat chiar sub pragul de 4 zloti pentru un euro. Monedele de pe pietele emergente din regiune evolueaza in tandem cu dolarul, care a castigat peste 1,6% in fata euro in ultima saptamana, pe fondul vestilor bune venite din economia americana.
Desi aprecierea leului de la acest inceput de an a fost surprinzatoare, rasturnand practic previziunile analistilor, nimeni nu se asteapta acum la o mentinere a tendintei pe termen lung. Cele mai optimiste prognoze dau euro doar usor sub pragul de 4 lei pentru vara aceasta, potrivit unui sondaj realizat de saptamanalul Business Magazin. Majoritatea analistilor vad insa euro ram