Audierile în dosarul comorilor dacice, aflat pe rolul instanţei Judecătoriei Deva, s-au întins astăzi pe durata a trei ore. Unii dintre hunedorenii chemaţi în faţa instanţei au declarat că nu îşi mai amintesc nimic din declaraţiile semnate în timpul anchetei.
CITEŞTE ŞI:
EXCLUSIV Braconierii din ţinutul comorilor dacice spun că nu au căzut pradă mirajului aurului
De frica braconierilor, descoperitorul comorii dacilor a rămas în anonimat
Sentinţă finală în dosarul comorilor dacice: "Aurarii" au primit ani grei de închisoare
Marian Crişan, în vârstă de 38 de ani, a precizat chiar că declaraţia care i-a fost luată în 2004, de către poliţişti care au instrumentat cazul, ar fi fost falsificată grosolan. „Eu nu am declarat asemenea aberaţii. Nu îmi recunosc semnătura pe declaraţii. Le-am zis atunci poliţiştilor: Scrieţi ce vreţi, dar lăsaţi-mă în pace!”, a spus Crişan. Bărbatul nu a recunoscut în faţa instanţei faptul că a mărturisit că unii dintre cunoscuţii lui, aflaţi în branşa căutătorilor de comori, vindeau „prada” găsită în siturile arheologice unor traficanţi sârbi, cu care se întâlneau aproape lunar. „Cu banii primiţi pe brăţări, Mircea Mihăilă (n.r. unul dintre căutători) şi-a luat un Mercedes, iar Darius (n.r. un alt braconier) şi-a luat o spălătorie auto, ceea ce a stârnit invidia unor persoane din lumea interlopă, din Deva”, declarase Marian Crişan în rechizitoriul dosarului. Însă, el şi-a retras afirmaţiile la audierile de azi.
Trafic de comori
Al doilea dosar al comorilor dacice se află pe rolul Judecătoriei Deva din luna iulie a anului trecut. Zece persoane, majoritatea hunedoreni, dar şi un interlop sârb, Ilic Ljubişa, acuzat de trafic internaţional cu obiecte de patrimoniu, sunt judecate pentru că, în urma acţiunilor ilegale de braconaj, întreprinse în siturile arheologice din Munţii Orăştiei, în perioada 1998 – 2007