Dacă până în urmă cu un an exista o frenezie a cumpărăturilor, lipsa banillor determină reapariţia micilor meseriaşi
Până mai ieri, bunuri ce putea fi refolosite cu succes ajungeau la tomberon. Astăzi, brăilenii au ajuns să reconsidere capacitatea de utilizare a lucrurilor cu mici defecte
Obiceiul de a schimba un lucru stricat cu un altul nou, din raftul magazinului, a fost una dintre premizele care au dus la prăbuşirea breslelor de meseriaşi.
Cei care odată credeau că deţin inestimabila „brăţară de aur", abia îşi scoteau banii de întreţinere din lucrările de reparaţii.
Acum, odată cu criza care a secat veniturile brăilenilor şi implicit puterea de cumpărare, meseriaşii s-au văzut în postura de a fi asaltaţi de clienţi.
„Până acum vreun an lucram mai ales pentru oamenii în vârstă. De ceva timp însă am început să repar încălţăminte de foarte bună calitate şi destul de puţin uzată. Oamenii au descoperit că un flec la toc poate face încălţămintea ca nouă, un femoar poate fi reparat la cizmă", ne-a declarat Marian Popa, meseriaş care deţine un mic atelier de reparaţii încălţăminte în zona Piaţa Mare.
Electronicele se bucură de o nouă viaţă
În anul 2009, vânzările la eletronice au cunoscut un adevărat declin abia din luna aprilie.
„Practic am avut scăderi dramatice la vânzarea de televizoare sau aparatură audio, uneori cu peste 70% mai mici decât în perioade similare ale anului trecut. Am reuşit să mai vindem televizoarele LCD sau Plasma doar din cauza promoţiilor avute" ne-a declarat Valentin Timu, reprezentant firmă zonală produse electronice.
Acest fenomen a avut un alt revers
Specialiştii în electronică nu îşi mai văd capul de treabă şi timpul de rezolvare a comenzilor se prelungeşte.
„Cam de şase luni, pot spune că nu am mai avut zi liberă. Oamenii au venit cu televizoare aflate încă în perioada