Localitatea în care trăiesc 3.620 de persoane are o fabrică de ceramică şi teracotă, un atelier de tâmplărie şi o brutărie. Judeţul Mehedinţi are cei mai mulţi şomeri din ţară: 17.363. Dar tot aici este şi comuna Şişeşti unde toţi locuitorii au loc de muncă, în special datorită unor afaceri din fonduri europene.
Localitatea Şişeşti sfidează recesiunea şi statisticile cu o industrie profitabilă, bazată pe proiecte inteligente. Fie că lucrează în fabrica de ceramică şi teracotă, în atelierul de tâmplărie sau în brutărie, localnicii au carte de muncă şi sunt asiguraţi medical.
Mai citiţi şi:
Fără joburi nu există reabilitare
Oferta locurilor de muncă a crescut de cinci ori în Dâmboviţa
Lupta şomerilor pentru cursuri de calificare
Oamenii muncesc, zi de zi, în dospirea lutului şi a pământului, iar calitatea oalelor şi a plăcilor de teracotă fabricate de ei este apreciată de specialişti.
„Am şase ani de când lucrez aici. Îmi place ce fac. A fost greu la început, nu ştiam nimic, dar am învăţat pe parcurs. Facem teracote, malaxăm pământul, îl cărăm pe mâini, îl tăiem cu sârma, luăm bucată cu bucată şi punem în tipare. Presăm şi apoi scoatem la uscat. După ce se usucă, le băgăm la cuptor. Acolo e altcineva care le prelucrează", a explicat Simona Dinu (32 de ani).
Pentru un salariu cuprins între minimul pe economie şi 1.000 de lei, 80 de persoane lucrează pentru afacerile dezvoltate de primărie. „Întreg serviciul merge pe autofinanţare. Cât se produce, atât se câştigă. Numai cine nu vrea să muncească nu munceşte", a spus primarul Marian Răducan.
Şi pentru că nu se mulţumesc cu puţin, edilii au atras, prin fonduri europene, importante sume pentru comună. Ei au câştigat, numai anul trecut, patru proiecte în valoare de aproape 600.000 de euro, pe situaţii de urgenţă şi învăţământ.
În cel mai