Industria textila, dependenta in cea mai mare parte de lohn, priveste pentru prima data, in ultimii doi ani, cu optimism piata, odata cu redresarea situatiei in vestul Europei, de unde vine cea mai mare parte a comenzilor, potrivit lui Gheorghe Caescu, directorul general al Iasitex.
"In trimestrele trei si patru ale anului trecut am simtit o crestere usoara pe segmentul de produse pentru casa si gradina. Este adevarat ca productia de haine de lucru (halate, salopete, echipamente) este intr-o continua scadere, pentru ca industriile care necesita aceste produse au scazut, dar tot ce inseamna export a evoluat pozitiv in ultimele lui cu cateva procente", a declarat directorul general al producatorului de textile din Iasi.
Compania a rulat in 2008 afaceri de 14,9 mil. euro, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finante.
Daca primele efecte ale revigorarii cererii venite din partea tarilor din vest s-au vazut imediat, nu acelasi lucru se intampla si cu livrarile pentru piata interna, unde "criza a inceput la jumatatea lui 2008, dar a fost constientizata prea tarziu", potrivit lui Caescu. Faptul ca majoritatea producatorilor exporta mai mult de jumatate din marfa ii ajuta insa in contextul actual. Iasitex produce in proportie de 80% pentru retailerul suedez de mobilier IKEA, iar anul trecut a simtit dupa mai bine de doi ani ca cererea din partea retelei IKEA incepe sa creasca cu circa 5% .
"2009 a reprezentat oprirea caderii, dupa un derapaj de 25% in 2008. Micsorarea comenzilor ne-a obligat sa ne aliniem la noile cerinte, sa reducem costuri, sa facem disponibilizari", spune Caescu.
In prezent, Iasitex lucreaza pentru suedezi cu 20% mai putin decat nivelul maxim atins in 2007. "In urma cu doi ani livram doar pentru IKEA de circa 20 mil. euro", explica directorul general al companiei.
Iasitex, pentru care lucreaza circa 500 de anga