La Paris are loc, începând de marţi, 2 februarie şi până pe data de 4 februarie, o aşa-zisă reuniune la vârf, "Global Zero". Este vorba de o iniţiativă internaţională în favoarea eliminării totale a armelor nucleare. Peste două sute de responsabili politici, economici, militari, precum şi personalităţi artistice şi reprezentanţi ai studenţilor şi-au anunţat prezenţa la aceste discuţii puse sub semnul unui efort de reflecţie comun. Orice nouă idee este binevenită în vederea eliminării treptate a armelor nucleare.
La Paris are loc, începând de marţi, 2 februarie şi până pe data de 4 februarie, o aşa-zisă reuniune la vârf, "Global Zero". Este vorba de o iniţiativă internaţională în favoarea eliminării totale a armelor nucleare.
Peste două sute de responsabili politici, economici, militari, precum şi personalităţi artistice şi reprezentanţi ai studenţilor şi-au anunţat prezenţa la aceste discuţii puse sub semnul unui efort de reflecţie comun. Orice nouă idee este binevenită în vederea eliminării treptate a armelor nucleare.
Este aşteptat la reuniune actualul secretar general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki Moon, alături de numeroşi experţi sau foşti prim-miniştri şi responsabili internaţionali, toţi oameni cu experienţă, susceptibili să deschidă noi perspective în materie de denuclearizare a planetei.
Unii consideră că anul 2010 este unul esenţial în această privinţă. Reducerea stocurilor nucleare a redevenit o prioritate pentru ONU, dar şi pentru noul preşedinte al Statelor Unite, Barack Obama, care a relansat discuţiile pe această temă cu Rusia şi cu omologul său, Dmitri Medvedev.
Un manifest începe să circule, semnat de numeroase personalităţi mondiale, pentru reînnoirea eforturilor în materie de denuclearizare. O remobilizare pe un teren oarecum banalizat. Ea a fost luată mult mai în serios pe vremea Războiului Rece, precum şi i