Mutu poate scăpa mai uşor decât s-ar crede. Poate s-au pripit şi cei care au anunţat imediat aşa zisul dopaj al românului, acest lucru fiind făcut fără a se studia în amănunt compoziţia respectivei pastile de slăbit. Dealtfel până şi Jose Mourinho, care se ştie nu e tocmai un prieten al lui Adrian, i-a luat apărarea spunând că aici este vorba de o eroare şi nu de aspectul de a trişa. Dar să urmărim ultimele declaraţii ale specialiştilor în acest caz care ar putea pune punct carierei lui Mutu dacă nu este gestionat corect.
Societatea Italiană împotriva Obezităţii a dat publicităţii, duminică, un comunicat în care neagă faptul că sibutramina ar face parte din categoria amfetaminelor.
„Sibutramina este un medicament care nu are nimic în comun cu amfetaminele. Acţionează asupra sistemului nervos central, reduce apetitul şi are un mecanism de acţionare diferit faţă de cel al amfetaminelor. Este un medicament care trebuie luat după indicaţii precise”, se arată în comunicatul Societăţii Italiene împotriva Obezităţii.
Cotidianul La Repubblica a notat, joi seară, că sibutramina, substanţa cu care a fost depistat pozitiv atacantul Adrian Mutu, are efecte euforizante şi de aceea este folosită uneori ca substituent al cocainei, informaţie confirmată de biochimistul italian Dario D’Ottavio, expert în doping.
„Este o substanţă periculoasă. În trecut chiar au murit oameni şi din acest motiv la un moment dat a fost scoasă de pe piaţă. Apoi, a revenit în farmacii ca produs ce poate fi eliberat doar cu reţetă, iar recent a fost din nou scos de pe piaţă. De ce o iau sportivii? Simplu: este un stimulent puternic, care îndepărtează senzaţiile de oboseală şi foame. Ca amfetaminele. Stimulează neurotransmiţătorii. Rezultatul este o eficienţă mai mare din punct de vedere fizic şi o prestaţie sportivă mai bună”, a spus D’Ottavio.
Dario D’Ottavio a confirmat că s