Artista a realizat de-a lungul timpului aproape 100 de goblenuri şi peste 20 de mileuri.
Exemplu viu al promovării artei tradiţionale, Elena Szilagyi ţine, de când se ştie, într-o mână acul şi în cealaltă aţa. „Vinovată" este mama sa, de asemenea artistă, care a îndrumat-o în acest sens de la vârsta de şase ani. „Ţin minte că nu eram încă în clasa I când deja ştiam să folosesc acul de cusut şi aţa. La şcoală, învăţătoarea mereu mă dădea exemplu pentru lucrările pe etamină pe care le realizam", povesteşte artista.
Goblenuri după picturi celebre
La început, Elena Szilagyi cosea pe etamină, iar odată ce a absolvit cursurile Şcolii Sanitare a început să îşi croşeteze singură haine. „Cu asta se ocupau mama şi bunica. Ţeseau costume şi haine tradiţionale, pe care mai apoi le vindeau pentru a putea întreţine familia. Am început şi eu să merg pe acest drum, însă croşetam cu fire de lână. Pe vremea când eram tânără, erau la modă hainele croşetate, aşa că multe din bluzele pe care le purtam atunci mi le-am realizat chiar eu", îşi aminteşte femeia. Deşi de-a lungul anilor a realizat peste 20 de mileuri, artistei i-au intrat la suflet goblenurile. Până acum, a realizat aproape 100 de lucrări. „Când vine vorba de goblen, îmi place să realizez peisaje sau portrete după reproduceri ale marilor artişti clasici, de la Murillo, Aivazovski, Monet, Levitan sau Grigorescu, care este preferatul meu", mărturiseşte Elena Szilagyi. Deşi are 70 de ani, artista „are mână bună", astfel încât reuşeşte să realizeze în doar trei sau patru luni un goblen cu dimensiunea de 35x25 de centimetri. Pentru un mileu de un metru pătrat, lucrează timp de un an.
Lucrări expuse în biserici
Pe lângă goblenurile cu peisaje, Elena Szilagyi a realizat şi o serie restrânsă de mileuri cu temă religioasă, două dintre acestea fiind astăzi în două dintre bisericile d