Rezerva valutara a BNR a coborat in ianuarie cu 266 mil. euro, ajungand la 28 mld. euro, aceasta fiind a doua luna consecutiva de scadere.
Daca in decembrie scaderea s-a datorat si reducerii rezervelor minime obligatorii in valuta pe care bancile trebuie sa le constituie, contractia din ianuarie este mai greu de explicat. Cumulat, in decembrie si ianuarie rezerva valutara a BNR a scazut cu 700 de milioane de euro.
BNR a consemnat in ianuarie iesiri de valuta din vistierie de 2,28 miliarde de euro, reprezentand modificarea rezervelor minime ale bancilor si plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice externe. Potrivit datelor anterioare prezentate de BNR, platile in contul datoriei publice programate pentru ianuarie erau de 107 milioane de euro.
"Este ciudata scaderea rezervei, pentru ca dolarul si lira s-au intarit in fata euro, iar asta ar fi trebui sa conduca la cresterea valorii plasamentelor in aceste valute, cand sunt raportate in euro. Ar fi putut insa sa apara o diminuare a valorii plasamentelor in obligatiuni. Nu am vazut BNR sa vanda valuta pe piata interbancara", comenteaza un dealer. Pe partea de intrari de valuta la rezerva, BNR consemneaza din nou sursele standard - modificarea rezervelor minime ale bancilor, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor, incasari in contul Comisiei Europene si venituri din administrarea rezervelor internationale.
Daca in toamna trecuta dealerii au suspectat BNR ca a intervenit frecvent pe piata pentru a tempera presiunile de depreciere a leului, in ianuarie sentimentul jucatorilor straini fata de economia romaneasca s-a imbunatatit, iar cursul a intrat pe o tendinta de scadere. BNR a semnalat chiar ca nu este confortabila cu o apreciere prea rapida a leului, alimentand piata cu lichiditati pentru a determina scaderea dobanzilor. Astfel, este improbabil ca BNR sa mai fi vandut valuta, con