Ecranele agentiilor de presa noteaza "URGENT", de cate ori apare cate o informatie despre economia Greciei. Lideri politici, bancheri centrali si economisti de frunte asteapta sa vada ce urmeaza. Dilema cea mai mare a tuturor este daca UE va ajuta sau nu Grecia sa treaca prapastia. Daca o ajuta, UE va fi obligata sa procedeze identic cu oricare alt stat, ceea ce ar fi periculos. Daca nu o ajuta, economia elena risca sa intre in colaps, ceea ce ar fi la fel de periculos pentru Uniunea economica Monetara.
7 ian.- Grecia respinge orice eventualitate de a solicita ajutor economic, in timpul vizitei unei echipe a CE si BCE.
8 ian. - UE exclude orice posibilitate sa salveze Grecia.
12 ian. - Bancile grecesti intra pe Lista Gri a Merril Luynch. Lista gri este cea de-a treia dintr-un total de patru categorii.
13 ian.– Credit Suisse plaseaza Grecia pe pozitia a doua in clasamentul tarilor cu cel mai mare grad de risc, dupa Islanda.
In aceeasi zi, Moody's Investors Service noteaza ca este posibil ca economia greaca sa se confrunte cu o "moarte lenta" 2010- Un inceput de an dificil pentru Grecia Planul de stabilizare propus de greci, considerat "insuficient" de UE
Grecii au propus un Program de Stabilitate si Dezvoltare, plan in care promit marea cu sarea, dar pe care autoritatile europene il considera insuficient, cerand Greciei masuri mult mai ferme. Motivul? E nevoie de bani la buget, iar celelalte economii europene nu prea vor sa bage mana in propriul buzunar.
Una peste alta, UE vrea majorarea semnificatica a accizelor la bauturi si tigari, cu un procent cuprins intre 20% si 30% (ceea ce ar scumpi pachetul de tigari cu un euro si sticla de bautura cu pana la 3 euro). Masura dura, care in Romania a spulberat tinta de inflatie, dar care ar aduce la bugetul Greciei 600 de milioane de euro.
Urmeaza reducer