Amatorii de carne de porumbel pot cumpăra zburătoarele cu 2,5 lei, în parcarea amenajată în spatele Pieţei Mari
Crescători de porumbei nu se strâng aici doar pentru a-şi vinde marfa, ci şi pentru a face schimb de informaţii şi chiar de reţete culinare.
Pe lângă porumbeii voiajori sau de ornament, aşa numiţii porumbei-păun, care pot fi achiziţionaţi la preţul de 50 de lei bucata, în zona Pieţei Mari pot fi găsiţi şi porumbei de carne, crescuţi pentru a ajunge în farfurie.
„Am peste 200 de porumbei acasă, numai de consum. Cei pe care i-am adus astăzi la piaţă deja s-au dat la zbor şi sunt numai buni de o friptură. Este bine să fie daţi la zbor pentru că aşa au pieptul şi aripile mai mari, mai pline de carne", ne-a explicat Constantin Tănase (56 de ani) sau nea Ticu, cum îi spun colegii de piaţă.
Preţurile la porumbeii de consum variază de la 2,5lei la 3,3 lei sau chiar 5 lei bucata. De regulă nu se cumpăra la bucată ci doi, trei sau patru la 10 lei.
„Pentru cunoscători, carnea de porumbel este o delicatesă. Cea mai cunoscută reţetă este Porumbelul la Ceaun. Se iau 3-4 porumbei nu prea mărişori şi se dau într-un clocot, atât cât să-şi schimbe culoarea", ne-a dezvăluit un mic secret culinar Mitică Dragu, 68 de ani, crescător împătimit.
„Se scurg bine şi se pun la ceaun, în care s-au topit cam 50-60 de grame de unt. Nu untură, nu margarină. În apa în care au fiert se pun puţin ulei, sare, boia de ardei şi foarte puţin cimbru, şi se face o supă. Cât sfârâie puii în ceaun se ia cu polonicu supă şi se toarnă uşor peste porumbei. Se fac la foc mic, nu la repezeală, şi se servesc calzi, cu vin roşu!", ne-a explicat interlocutorul.
Cine doreşte să se delecteze cu porumbel la ceaun, ciulama de porumbel sau porumbel la tigaie, reţete care să găsesc în orice carte de bucate, nu mai are altceva decât să facă o vizită duminică în Piaţa Mare