Investitorii isi retrag lichiditatile din Europa intr-un ritm record in conditiile in care bancile centrale din intreaga lume isi incetinesc achizitiile de euro, punand in pericol statutul monedei europene ca substitut al dolarului ca moneda pentru constituirea de rezerve valutare, scrie Bloomberg.
Euro a atins la sfarsitul saptamanii trecute un minim al ultimelor sapte luni de 1,3853 dolari.
Daca anul trecut, analistii anticipau ca bancherii centrali vor pune in practica amenintarea de a reduce dominatia dolarului, acum situatia este diametral opusa.
Moneda euro a pierdut 8,4% din valoarea atinsa pe 25 noiembrie in cadrul celui mai rapid declin din ultimele zece luni din cauza temerilor ca tari cu probleme de lichiditate ca Grecia nu-si vor putea plati datoriile.
Miliardarul George Soros declara la Forumul Economic Mondial de la Davos ca "nu exista alternativa atractiva" pentru dolar. Traderii au preferat alte actiuni in detrimentul celor europene in ultimele 19 saptamani, o perioada record, afectand moneda prin retragerea a 13 miliarde de dolari (9,3 mld. euro) de pe piata europeana, conform lui Geoffrey Yu, analist in cadrul bancii elvetiene UBS.
Pe langa temerile ca UE va fi nevoita sa salveze Grecia, speculatiile conform carora rata de crestere din Europa va fi inferioara celei din Statele Unite si Japonia si ca datoriile din regiune nu vor reveni la nivelurile de dinaintea crizei timp de cel putin cinci ani exercita in acelasi timp presiuni asupra monedei euro si activelor exprimate in aceasta.
Neil Mackinnon, fost oficial al Trezoreriei americane, a anticipat ca euro va scadea la 1,20 dolari. Daca euro va incheia 2010 la acest nivel, pierderea de 16,2% pe intregul an ar fi cea mai puternica de la introducerea monedei in 1999.
Investitorii isi retrag lichiditatile din Europa intr-un ritm record in conditiile in care banci