O conductă de gaz din Timişoara a luat foc, ieri, după ce angajaţii Societăţii de Apă şi Canal, Aquatim, au secţionat conducta în timp ce remediau o problemă la alimentarea cu apă a Grădiniţei nr. 33. Sursa: Adi Pîclișan Reprezentanţii Aquatim dau vina pe E.ON Gaz, susţinând că respectiva conductă era îngropată la doar câţiva centimetri în pământ. „Toate conductele de gaz ar trebui îngropate la 80 de centimetri sub pământ. În cazul de faţă, conducta era la doar 3 centimetri”, explică Nicolae Ghel singher, directorul tehnic al Aquatim.
De cealaltă parte, reprezentanţii E.ON Gaz susţin că nu au nicio vină în privinţa acestui accident. „Amplasarea branşamentului de pe strada Olimpiadei a fost realizată în conformitate cu normele tehnice în vigoare”, afirmă Florentina Maghiar, responsabil PR regional din partea E.ON România.
De fiecare dată când la Timişoara au loc lucrări la reţele îngropate, operatorii sunt obligaţi să anunţe celelalte firme, care îşi trimit un reprezentant la faţa locului. „Reprezentantul E.ON Gaz nu venise, iar muncitorii noştri au început să taie cu freza în ideea că ajungeau până la 10 centimetri sub asfalt”, spune Loredana Leordean, reprezentat al Aquatim.
La Timişoara, lucrările efectuate de operatorii care deţin reţele subterane nu sunt supervizate de niciun reprezentant al primăriei. „Nu avem nicio abilitate legală să-i monitorizăm”, spune Flaviu Boncea, purtător de cuvânt al primăriei.
Autorizaţiile, date cu „lejeritate”
După explozia de ieri prefectul de Timiş cere să se facă inventarul pericolelor din subteranul oraşului Timişoara. Mircea Băcală i-a convocat azi pe toţi reprezentanţii societăţilor de gaz, apă şi canal, electricitate şi telefonie, plus pe cei ai primăriei, pentru a vedea în ce măsură ţeava de gaz tăiată accidental era la locul ei, şi dacă muncitorii aveau