În cadrul campaniei EVZ pentru susţinerea micilor afaceri, aflaţi care sunt costurile şi paşii pe care trebuie să-i parcurgeţi pentru a alege o formă simplă de organizare.
Valentin N. din Târgu- Mureş spune că el şi alţii ca el sunt cei care „plătesc preţul crizei”. Din 2001, după ce a părăsit funcţia de şef de secţie la o ţesătorie, şi-a înfiinţat o microîntreprindere de textile şi a optat să plătească un impozit pe venit, care anul trecut a fost de 3%. „A fost un impozit foarte bun, am avut bani să investesc, să ne dezvoltăm”, povesteşte el, pentru EVZ. Astăzi, firma are doi angajaţi, cumpără şi revinde haine şi produce ce se cere: de la salopete până la drapele.
Calculat la o taxă de 3% pe venit, impozitul pentru 2009 se ridică la 4.500 de lei. Dacă îi va merge la fel ca anul trecut, ardeleanul estimează că va plăti 9.000-11.100 de lei la stat, din cauza eliminării taxării de 3% pe venit şi a înlocuirii cu impozitul de 16% pe profit.
„Nu ştiu ce plan de afaceri să-mi fac”
Valentin N. spune că nu ar vrea să-şi închidă SRL-ul şi să-şi treacă afacerea pe persoană fizică autorizată (PFA), deoarece are angajaţi şi, în plus, „e complicat: trebuie să aduci dovezi că eşti specialist în activitatea pe care o desfăşori”. „Nu ştiu ce plan de afaceri să-mi fac...”, concluzionează el resemnat.
În această situaţie se află toate cele circa 190.000 de microîntreprinderi care au optat să plătească un impozit de 3% pe venit, facilitate valabilă doar până la finele anului trecut.
„Evenimentul zilei” le sprijină pe aceste persoane printr-o campanie specială. Micii întreprinzători vor regăsi în paginile ziarului toate informaţiile necesare pentru a lua o decizie în cunoştinţă de cau ză în privinţa formei de organizare în care pot continua să activeze cu cele mai mici costuri.
Numărul de PFA nou