De la inceputul anului, leul a crescut in raport cu euro cu circa 3%, pana la 4,08 lei/euro, cotatie ce nu a mai fost intalnita de cel putin 13 luni. Majoritatea analistilor locali sustin ca este vorba de o apreciere de durata a monedei, in conditiile in care este sustinuta de climatul economic. Iata care sunt cele 10 efecte principale ale acestei aprecieri.
1. Scad preturile. Aprecierea leului inseamna ieftinirea bunurilor de import venite de pe pietele europene, care reprezinta nu mai putin de 70% din totalul bunurilor importate, consumate de romani.
2. Scade valoarea facturilor. O mare parte dintre facturile la servicii si utilitati sunt exprimate in euro, cursul leu/euro luat in calcul fiind cel valabil la data emiterii facturii. Un curs mai mic inseamna automat scaderea valorii facturilor.
3. Scade inflatia. Aprecierea leului sustine scaderea inflatiei, datorita efectelor de mai sus.
4. Cresc consumul si economiile. Ieftinirea bunurilor de consum si scaderea valorii facturilor fac ca romanii sa aiba mai multi bani la dispozitie pentru consum, dar si pentru economii.
5. Creste deficitul de cont curent. Aprecierea leului are si o consecinta mai putin placuta. Scaderea cursului leu/euro descurajeaza exporturile, dar favorizeaza importurile. Prin urmare, daca aprecierea leului se mentine, exista perspective ca deficitul de cont curent, care are la baza deficitul comercial (diferenta dintre exporturi si importuri), sa se adanceasca.
6. Scad restantele bancare. Leul s-a depreciat cu 38% in ultimii doi ani, de la un nivel minim de 3,1 lei/euro, atins in 2007, la 4,3 lei/euro anul trecut. Din acest motiv, multi romani au ajuns in imposibilitatea de a isi achita ratele la credite, ceea ce a crescut creditele restante in portofoliul bancilor. Revenirea leului pe un trend crescator ii ajuta pe debitori sa suporte