Pietele central si est-europene au avut cea mai buna evolutie la nivel mondial in ultimele sase luni, dupa ce situatia a luat o turnura neasteptata, iar in ochii investitorilor problemele cu care se confrunta tarile dezvoltate sunt mai grave decat cele ale Estului, scrie Financial Times.
Pietele au fost sustinute si de masurile luate de guvernele din regiune, hotarate sa imbunatateasca situatia finantelor publice.
Exista unele voci care spun ca sprijinul oferit de Fondul Monetar International a jucat la randul sau un rol important.
Contrastand cu membrii zonei euro, in frunte cu Grecia, a carei piata de obligatiuni s-a prabusit saptamana trecuta, economiile cele mai puternice din regiune - precum Polonia - alaturi de cele care au primit sprijinul FMI - printre care Ungaria si Letonia - au impresionat investitorii.
Shahin Vallee, strateg pe piete emergente la BNP Paribas, a spus ca "aceasta este o poveste despre finante publice. Daca este sa compari Ungaria si Grecia, atunci Ungaria, o tara cu o piata emergenta, este considerata un pariu mai sigur". De la sfarsitul lunii iunie, actiunile companiilor din regiune s-au apreciat cu 39%, comparativ cu 24% in cazul actiunilor firmelor din statele cu piete emergente de la nivel mondial. In cazul companiilor de pe pietele dezvoltate, avansul a fost de doar 17%, potrivit indicilor FTSE.
Costul asigurarii datoriei guvernamentale a scazut de asemenea pentru state precum Polonia si Ungaria. In cazul unor state dezvoltate precum Grecia si Portugalia, in aceeasi perioada evolutia a fost de sens contrar.
Pe pietele valutare, zlotul s-a apreciat cu 10% in raport cu euro in ultimele sase luni.
"In Europa de Est datoria nu reprezinta o problema structurala", a spus Marcus Svedberg, economist-sef la compania de investitii East Capital. "Raportul datorie guvernamentala/Produs Intern Brut este situa