Aplicarea taxei pe produsele fast-food va determina o crestere de 20 - 30% la mai multe categorii de produse alimentare, va trage in jos vanzarile producatorilor locali si va accentua cresterea importurilor, sustine Sorin Minea, presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara Romalimenta.
"O parte dintre firme (care opereaza in industria alimentara - n.r.) vor introduce aceasta idee in planul de afaceri (cresterea preturilor - n.r.) din acest an si se va crea o crestere artificiala a preturilor", spune Sorin Minea. El a adaugat ca tinand cont de faptul ca industria alimentara a avut o cifra de afaceri de aproximativ 10,5 mld. euro in 2009, Ministerul Sanatatii doreste sa stranga aproximativ 10% din veniturile industriei prin intermediul acestei taxe, respectiv 1 mld. euro.
"Daca scadem din cifra de afaceri a industriei alimentare vinurile, berea si apele minerale si adaugam impozitele, ne raman aproximativ 8 miliarde de euro, ceea ce ar insemna ca aceasta taxa va determina o crestere a preturilor de 25%-30%, in functie de alimente. O crestere a preturilor va atinge indirect si salariile angajatilor".
Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara, a declarat ca o scadere a vanzarilor antrenata de o crestere de cel putin 20% a preturilor ar putea determina disponibilizarea a circa 20% dintre angajatii industriei alimentare.
"Din cei 180.000-190.000 de salariati ai industriei alimentare, 20% ar putea intra in somaj anul acesta, adica 35.000 - 36.000 de salariati, ca urmare a aplicarii acestei taxe", a declarat Frumosu. El a completat ca in 2009 disponibilizarile din industria alimentara au trecut de 6%.
Reprezentantii Romalimenta sustin ca pana in prezent a avut loc doar o intalnire cu reprezentantii ministerului, la care nu a participat insa si Adrian Streinu Cercel, secretar de stat in Minist