Piata imobiliara locala starneste in continuare interesul investitorilor imobiliari, dar acestia cauta produse care nu exista la ora actuala: cladiri moderne in centrul orasului, detinute de proprietari cu dificultati financiare, nevoiti sa vanda la discounturi considerabile, apreciaza avocatul Catalin Grigorescu, managing partner al firmei bpv Grigorescu.
"Cred ca mai sunt investitori interesati de imobiliare in Romania, gen Immorent, care sunt deja in piata si vor sa-si dezvolte portofoliul, dupa ce nu au facut in trecut stocuri de terenuri in ideea ca «lasa ca vedem noi ce facem cu ele». In plus, sunt tot felul de fonduri care vor sa cumpere cladiri in zone centrale (prime locations) de la proprietari cu probleme (distressed owners), ceea ce nu exista. Ce vor ei sa cumpere? Charles de Gaulle Plaza, America House, City Gate, la preturi distressed?", spune Grigorescu.
De aproape doi ani pe piata imobiliara se vorbeste despre interesul "vulturilor" pentru achizitia unor proprietati la preturi cu 70-80% mai mici fata de maxim, dar pana la ora actuala acestia au reusit sa faca putine tranzactii, pe fondul pretentiilor exagerate, dar si al ajutorului pe care o parte dintre investitorii imobiliari l-au primit de la banci. Cu toate acestea, randamentele pentru care unii proprietari ar fi dispusi sa cedeze active au crescut de la 6,5-7%, la sfarsitul anului 2008, la circa 11%, potrivit lui Grigorescu.
Firma pe care acesta o conduce numara 32 de avocati si a inregistrat anul trecut venituri de circa 3 mil. euro, in crestere usoara cu 3-4%, pe segmentul imobiliar oferind consultanta pentru Immorent in procesul de structurare a etapelor de investitii pentru proiectul Smart City, precum si pentru acordarea unor finantari catre RED Management Capital.
"Am fost fericiti sa ramanem la acelasi nivel de venituri si la fel am fi si in acest an, daca am reusi