BCR, cea mai mare banca de pe piata, a ieftinit creditele de nevoi personale in lei cu pana la 2,5 puncte procentuale si in acelasi timp a redus dobanzile la depozitele in moneda nationala cu pana la 0,4 puncte.
In ambele cazuri, banca aplica in continuare politica tratamentului favorabil pentru clientii fideli, respectiv care nu au avut intarzieri la plata ratelor.
Cine a mai avut credit de la BCR si l-a platit la timp sau cine isi incaseaza salariul intr-un cont curent deschis la BCR poate obtine credit de nevoi personale cu o dobanda fixa in lei care porneste de 9,9% si ajunge pana la 11,75% in functie de durata imprumutului.
Acelasi credit este cu pana la un punct procentual si jumatate pentru clientii care nu au mai lucrat cu BCR, dobanda fiind de 13,25% pe an pentru un imprumut de 40.000 de lei pe cel mult 5 ani.
In ciuda reducerii dobanzilor nominale, dobanda anuala efectiva (DAE) nu scade sub 20% pe an, decat cu o exceptie: creditul Divers Extra BCR de 40.000 de lei pe maximum 10 ani si cu dobanda nominala fixa de 11,75% pe an, pentru care DAE ajunge la 19,99%.
La varianta de credit pe doi ani, cu dobanda nominala este de 9,9% pe an, DAE ajunge la 22,52%, respectiv la 27,63% daca clientul cumpara si o asigurare complexa. Pentru clientii fara istoric cu BCR, DAE trece si de 30% pentru un imprumut cu dobanda fixa pe doi ani.
Istoricul clientului nu mai intra in calcul la creditele mari, Maxicredit, de 100.000 de lei, acordate pe perioade de pana la 25 de ani, dobanda nominala fixa in primii cinci ani fiind de 15% si ulterior variabila. DAE ajunge la 16,56%.
La depozitele in lei, BCR a redus pana la 7,7% dobanda la depunerile pe o luna in valoare de pana la 5.000 de lei. Indiferent de suma, banca nu mai plateste mai mult de 8,2% pe an pentru depozitele cu scadenta de pana la trei luni inclusiv. BCR face inca o incercare pe