Un proces cu totul deosebit începe marţi, 2 februarie, în faţa unui tribunal din regiunea pariziană. El este legat de prăbuşirea unui avion de tip Concorde, pe data de 25 iulie 2000. O catastrofă aeriană care a însemnat atunci şi oprirea definitivă a zborurilor efectuate de acest tip de avion. Au fost necesari aproape zece ani pentru instruirea acestui proces. Au fost adunate 534 de corpuri delicte, dezbaterile vor avea loc în trei limbi, iar la discuţii vor participa peste două sute de ziarişti şi experţi.
Un proces cu totul deosebit începe marţi, 2 februarie, în faţa unui tribunal din regiunea pariziană. El este legat de prăbuşirea unui avion de tip Concorde, pe data de 25 iulie 2000. O catastrofă aeriană care a însemnat atunci şi oprirea definitivă a zborurilor efectuate de acest tip de avion.
Au fost necesari aproape zece ani pentru instruirea acestui proces. Au fost adunate 534 de corpuri delicte, dezbaterile vor avea loc în trei limbi, iar la discuţii vor participa peste două sute de ziarişti şi experţi.
Să ne amintim că avionul de tip Concorde, de fabricaţie franco-britanică a fost o minune a tehnicii, singurul avion supersonic cu uz comercial. El zbura cu o viteză de trei ori mai mare decât cea a sunetului, parcurgea distanţa dintre Paris şi New York în trei ore şi jumătate, faţă de cele opt ore în cazul avioanelor obişnuite şi mai era simbolul luxului şi al progresului tehnic.
Catastrofa din anul 2000 s-a produs după 24 de ani de exploatare, fără probleme grave, a aparatului. 113 oameni au murit atunci, dintre care patru la sol, când aparatul s-a prăbuşit imediat după decolarea sa de pe aeroportul Roissy de la Paris.
Justiţia îşi propune acum să analizeze timp de patru luni cauzele accidentului. Mai multe ipoteze sunt în studiu, printre care cea a perforării rezervorului de kerosen, din cauza unei lamele metalice căzute pe pistă